W dawnych czasach pieczenie
chleba było ciężką pracą. Ludzie wierzyli, że chleb jest darem Bożym, daje zdrowie,
szczęście i dostatnie życie. Chleb
otaczany był szczególnym szacunkiem i czcią. Dziś bardzo często obserwujemy
zanik szacunku do chleba i pracy ludzkiej. Widzimy jak chleb czy bułki są
wyrzucane. Obserwując to negatywne zjawisko postanowiłam przypomnieć ile trudu
i znoju potrzeba by powstał chleb – podstawa naszego codziennego pożywienia. Dlatego
też wspólnie z uczniami klasy II b w październiku i listopadzie 2016 roku realizowaliśmy
projekt edukacyjny „Od ziarenka do bochenka”
Cele projektu to:
1.
Zapoznanie z kolejnymi etapami produkcji chleba / bułek.
2.
Zapoznanie z różnymi gatunkami pieczywa.
3.
Zapoznanie z zawodami: rolnik, młynarz, piekarz.
4.
Rozwijanie umiejętności wyrabiania ciasta na bułki i pizzę.
5.
Kształtowanie umiejętności zgodnej współpracy w zespole.
6. Dbanie o
ład i porządek podczas pracy, kształtowanie nawyku porządkowania swoich miejsc
pracy.
7. Wdrażanie
dzieci do szanowania pieczywa.
8.
Uświadomienie dzieciom, że chleb jest symbolem ciężkiej pracy wielu ludzi:
rolnika, młynarza, piekarza.
W ramach realizacji projektu
uczniowie zapoznali się z jego
założeniami, poznali co mówi o chlebie literatura i sztuka dziecięca. Odbyli
wycieczkę do Muzeum Młynarstwa i Wsi w
Ustrzykach Dolnych gdzie poznali historię
młynarstwa, zwiedzili ekspozycję związaną ze wsią i rolnictwem oraz dowiedzieli
się jak dawniej powstawała mąka. Następnie najpierw teoretycznie, a później
praktycznie podczas wizyty w gospodarstwie agroturystycznym „Rusinowa Polana” w
Dwerniku, poznali proces wytwarzania
pieczywa. Podczas warsztatów
prowadzonych przez Izabelę i Andrzeja Rusinów– dzieci upiekły bułki i pizzę.
Dzięki zdobytej wiedzy i osobistemu
zaangażowaniu w upieczenie bułek i pizzy dzieci lepiej zrozumiały jak wielką
wartością jest chleb, ile potrzeba pracy by powstał oraz to, że należy go
szanować, ponieważ na świecie jest wielu głodnych ludzi.
Projekt opracowany i zrealizowany przez – p. Martę Polechońską
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz