poniedziałek, 7 stycznia 2013

Mus czekoladowy


Mus czekoladowy:
200 g ciemnej czekolady, o zawartości kakao minimum 64%
100 g masła
200 g śmietany do deserów 36% lub kremówki 30% - zimnej, dobrze schłodzonej w lodówce
3 duże lub średnie żółtka, ogrzane do temperatury pokojowej
100 g drobnego cukru do wypieków
DODATKI:
200 g śmietany do deserów 36% lub kremówki 30%, bardzo zimnej, ubitej na sztywną pianę
Przygotowanie:
  • Małą formę keksową (23 x 9 cm) wyłożyć przezroczystą folią spożywczą. Do rondelka włożyć pokrojone w kostkę masło i połamaną na kosteczki czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż się roztopią i połączą w jednolitą masę (masy nie należy za bardzo podgrzewać, aby nie była gorąca). Zimną śmietanę 36% ubić mikserem na sztywną pianę.
  • Do miski włożyć żółtka razem z drobnym cukrem. Miskę umieścić na garnku z gorącą, parującą niewielką ilością wody (bez styczności dna miski z wodą). Ubijać żółtka przez około 3 - 4 minuty, aż powstanie gęsta i puszysta masa. Gdy będzie lekko ciepła, ale nie gorąca!, odstawić z pary i ubijać jeszcze przez około 4 - 5 minut.
  • Do ubitej masy wlać lekko ciepłą masę czekoladową i wymieszać (można mikserem na bardzo wolnych obrotach). Dodać 1/3 ubitej śmietany i delikatnie wymieszać (można mikserem na bardzo wolnych obrotach). Następnie dodać połowę pozostałej bitej śmietany i delikatnie połączyć, tym razem szpatułką lub łyżką. Dodać pozostałą bitą śmietaną i delikatnie wymieszać na gładki mus. Masę wyłożyć do przygotowanej formy keksowej i wstawić do lodówki 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz