czwartek, 16 maja 2013

Rolada czekoladowa z bitą śmietaną

Na biszkopt potrzebujemy: 3 jajka , 3 łyżki cukru, 3 łyżki mąki , szczypta soli, 4 łyżeczki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia
Żółtka ubić  z cukrem na puszysta masę. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywno. Na żółtka wyłożyć 1/3 piany z białek i przesypać mąką. Kolistymi ruchami delikatnie wymieszać ciasto, dodać resztę białka i ostrożnie połączyć razem. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozłoży na niej ciasto na grubość około 0,5 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 C przez około 15 minut. Ostrożnie zwinąć razem z papierem i zostawić do wystygnięcia. Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć razem z papierem i posmarować dżemem i śmietaną.
Masa śmietanowa
śmietana 30%- ok. 2 szklanek, cukier puder- 3 łyżki.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, w odrobinie ciepłego mleka rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny - po wystudzeniu dodajemy pod koniec ubijania do śmietany.Góra ozdobiona bitą śmietaną z wiórkami czekolady
Raj dla podniebienia:-)











Wstecz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz