Żółtka ubić z cukrem na puszysta masę. Białka
z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywno. Na żółtka wyłożyć 1/3 piany z białek
i przesypać mąką. Kolistymi ruchami delikatnie wymieszać ciasto, dodać resztę
białka i ostrożnie połączyć razem. Prostokątną blachę wyłożyć papierem do
pieczenia. Równomiernie rozłoży na niej ciasto na grubość około 0,5 cm. Piec w
piekarniku nagrzanym do 160 C przez około 15 minut. Ostrożnie zwinąć razem z
papierem i zostawić do wystygnięcia. Wystudzone ciasto delikatnie rozwinąć
razem z papierem i posmarować dżemem i śmietaną.
Masa śmietanowa
śmietana 30%- ok. 2 szklanek, cukier puder-
3 łyżki.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, w
odrobinie ciepłego mleka rozpuszczamy 2 łyżeczki żelatyny - po wystudzeniu dodajemy
pod koniec ubijania do śmietany.Góra ozdobiona bitą śmietaną z wiórkami
czekolady
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz