środa, 18 maja 2022

Goście z Uniwersytetu Jagielońskiego na zajęciach koła biologiczno - chemicznego


Od kilku lat Szkoła Podstawowa w Lutowiskach współpracuje z Uniwersytetem Jagiellońskim organizując wyjazdy na zajęcia laboratoryjne dla uczniów zainteresowanych przedmiotami przyrodniczymi. W czasie pandemii COVID – 19 zostały one zawieszone. W dniu 12 maja 2022 r. naszą szkołę odwiedziły dr Monika Bojko oraz dr Magdalena Kędra, pracujące na Wydziale Biochemii Biofizyki i Biotechnologii UJ, które przeprowadziły warsztaty pt. „Biochemia czy genetyka, co ciekawsze?” dla uczniów klasy VIII - członków koła biologiczno – chemicznego. W kilkugodzinnym spotkaniu wzięło udział 9 uczniów pod opieką p. Małgorzaty Tkacz.

Uczestnicy warsztatów zgłębiali tajniki pracy laboratoryjnej wykonując następujące doświadczenia: izolowali barwniki fotosyntetyczne z liści pietruszki oraz barwniki z płatków korony kwiatów i przeprowadzali ich rozdział metodą chromatografii bibułowej; izolowali antocyjany z czerwonej kapusty, otrzymywali bufory o różnym pH i obserwowali zmiany barwy barwników w zależności od pH środowiska; izolowali i identyfikowali DNA ; prowadzili obserwację ruchów chloroplastów w oświetlonej blaszce liściowej; zapoznali się z metodą elektroforezy białek i jej zastosowaniem. Uczniowie mieli możliwość poznania nowoczesnych technologii pracy laboratoryjnej, nauczyli się posługiwać pipetami automatycznymi, korzystali z urządzeń przywiezionych przez pracowników Uniwersytetu np. wirówki, aparat do elektroforezy. Zajęcia nie tylko poszerzyły wiedzę i umiejętności młodzieży z zakresu biologii i chemii oraz pozwoliły zapoznać się z zasadami pracy naukowej ale także sprawiły uczestnikom wiele radości. Udział w nich był dla uczniów wyróżnieniem i cennym doświadczeniem pozwalającym na rozwijanie zainteresowań przyrodniczych.

Składamy serdeczne podziękowanie pracownikom Uniwersytetu Jagiellońskiego za poświęcony czas, przygotowanie i przeprowadzenie ciekawych doświadczeń i podzielenie się swoją wiedzą i umiejętnościami.

M. Tkacz















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz