poniedziałek, 7 stycznia 2013

Zapiekanka serowo-ziemniaczana


SKŁADNIKI:
·         10 średniej wielkości ziemniaków
·         kilka ząbków czosnku (w zależności od upodobań)
·         3 łyżki masła
·         10 dag żółtego sera
·         2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej Warzywko
·         1 łyżeczka papryki w proszku
·         20 dag szynki
·         2 cebule
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Układać warstwami na przemian z szynką i posypując przyprawami w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Resztę masła rozłożyć na wierzchu ziemniaków, następnie posypać je drobno posiekanym czosnkiem. Całość oprószyć lekko papryką i Warzywkiem. Włożyć do rozgrzanego do 180° piekarnika i zapiekać przez około 40 minut. Pod koniec pieczenia posypać ziemniaki tartym serem i piec aż do momentu stopienia się sera.

Serwowanie: ciepłą zapiekankę najlepiej podawać z sosem pomidorowym lub czosnkowym.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz