SKŁADNIKI:
·
10 średniej wielkości ziemniaków
·
kilka ząbków czosnku (w zależności od
upodobań)
·
3 łyżki masła
·
10 dag żółtego sera
·
2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej
Warzywko
·
1 łyżeczka papryki w proszku
·
20 dag szynki
·
2 cebule
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obrać i pokroić na niewielkie kawałki. Układać warstwami na
przemian z szynką i posypując przyprawami w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
masłem. Resztę masła rozłożyć na wierzchu ziemniaków, następnie posypać je
drobno posiekanym czosnkiem. Całość oprószyć lekko papryką i Warzywkiem. Włożyć
do rozgrzanego do 180° piekarnika i zapiekać przez około 40 minut. Pod koniec
pieczenia posypać ziemniaki tartym serem i piec aż do momentu stopienia się
sera.
Serwowanie: ciepłą zapiekankę najlepiej podawać z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Serwowanie: ciepłą zapiekankę najlepiej podawać z sosem pomidorowym lub czosnkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz