Mus czekoladowy:
• 200 g ciemnej czekolady, o zawartości kakao
minimum 64%
• 100 g masła
• 200 g śmietany do deserów 36% lub kremówki
30% - zimnej, dobrze schłodzonej
w lodówce
• 3 duże lub
średnie żółtka, ogrzane do
temperatury pokojowej
• 100 g drobnego cukru do wypieków
• 100 g drobnego cukru do wypieków
DODATKI:
• 200 g śmietany do deserów 36% lub kremówki
30%, bardzo zimnej, ubitej na sztywną pianę
Przygotowanie:
- Małą formę keksową (23 x 9 cm)
wyłożyć przezroczystą folią spożywczą. Do rondelka włożyć pokrojone w
kostkę masło i połamaną na kosteczki czekoladę. Podgrzewać na
małym ogniu, ciągle mieszając, aż się roztopią i połączą w jednolitą
masę (masy nie należy za bardzo podgrzewać, aby nie była gorąca). Zimną
śmietanę 36% ubić mikserem na sztywną pianę.
- Do miski włożyć żółtka razem z
drobnym cukrem. Miskę umieścić na garnku z gorącą, parującą
niewielką ilością wody (bez styczności dna miski z wodą). Ubijać
żółtka przez około 3 - 4 minuty, aż powstanie gęsta i puszysta masa. Gdy
będzie lekko ciepła, ale nie gorąca!, odstawić z pary i ubijać jeszcze
przez około 4 - 5 minut.
- Do ubitej masy wlać lekko ciepłą masę czekoladową i wymieszać (można mikserem na bardzo wolnych obrotach). Dodać 1/3 ubitej śmietany i delikatnie wymieszać (można mikserem na bardzo wolnych obrotach). Następnie dodać połowę pozostałej bitej śmietany i delikatnie połączyć, tym razem szpatułką lub łyżką. Dodać pozostałą bitą śmietaną i delikatnie wymieszać na gładki mus. Masę wyłożyć do przygotowanej formy keksowej i wstawić do lodówki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz