poniedziałek, 16 kwietnia 2018

Dziś 21 marca – co to za dzień?

21 marca jest kolorowy nie tylko z powodu pierwszego dnia wiosny! To właśnie wtedy obchodzimy Światowy Dzień Zespołu Downa.
Data obchodów Światowego Dnia Zespołu Downa jest symboliczna. Przypada on na 21. dzień 3. miesiąca w roku ponieważ to właśnie dodatkowy, trzeci, chromosom w 21. parze składających się z łańcuchów DNA chromosomów w ludzkich komórkach powoduje występowanie tej wady genetycznej.
21 marca 2018r. obchodziliśmy w naszej szkole po raz pierwszy Światowy Dzień Osób z Zespołem Downa czyli Dzień Kolorowej Skarpetki. Jest to święto ustanowione w 2005 roku z inicjatywy Europejskiego Stowarzyszenia Zespołu Downa. Od 2012 roku patronat nad obchodami sprawuje Organizacja Narodów Zjednoczonych.
W ten wyjątkowy dzień założyliśmy skarpetki w różnych, wesołych kolorach. Skarpetki były w paski, w kropki, za kolano lub tuż przy kostce, były z różnych, niepasujących do siebie par i kolorów. W ten sposób, zwracając uwagę na siebie, zwróciliśmy uwagę również na potrzeby 60 tys. osób z Zespołem Downa, które żyją w Polsce.
Bardzo serdecznie dziękujemy, że ten radosny sposób zamanifestowania, naszego wsparcia dla osób z Zespołem Downa, spotkał się z tak dużym i ciepłym przyjęciem wśród uczniów i nauczycieli.
Dziękujemy i do zobaczenia ( założenia) kolorowych skarpetek za rok.
Szkolne Koło Wolontariatu
Opracowała:
Marta Polechońska







"Noc sów"

„Noc Sów” to ogólnopolskie wydarzenie edukacyjne, organizowane od siedmiu lat. Jego pomysłodawcą jest Stowarzyszenie „Ptaki Polskie”. 22 marca 2018 r. wzięli w nim udział członkowie koła przyrodniczego ze Szkoły Podstawowej i biologiczno-chemicznego z Gimnazjum w Lutowiskach wraz z opiekunem p. Małgorzatą Tkacz. Spotkanie zostało zorganizowało przez Nadleśnictwo Stuposiany a odbyło się w Mucznem. Pierwsza część, przeprowadzona na terenie Centrum Edukacyjnego LKP „Lasy Bieszczadzkie”, składała się z 2 prelekcji: p. Huberta Bobaka - kolekcjonera ptasich piór oraz p. Grzegorza Pitucha - ornitologa z Uniwersytetu Rzeszowskiego. Uczestnicy zapoznali się z różnorodnością gatunkową sów, poznali ich biologię, obejrzeli kolekcje ptasich piór oraz zapoznali się z zasadami ich zbierania, selekcjonowania, opisywania i przechowywania. Najbardziej oczekiwaną częścią programu była nocna wycieczka , której celem było wabienie sów. Podczas spaceru po lesie w mroźną noc , uczestnikom zajęć udało się usłyszeć głos puszczyka uralskiego. Po powrocie wszyscy otrzymali ciepły posiłek. Na zakończenie spotkania uczestnikom wręczono pamiątkowe dyplomy. Tegoroczna „Noc Sów” wzbudziła ogromne zainteresowanie młodzieży i dostarczyła wielu niesamowitych przeżyć. Za jej organizację oraz zaproszenie składamy serdeczne podziękowanie Nadleśnictwu Stuposiany.

Małgorzata Tkacz






piątek, 13 kwietnia 2018

Akademia poświęcona pamięci „Żołnierzy wyklętych”

W dniu 7 marca 2018 roku w Zespole Szkół w Lutowiskach odbyła się uroczysta akademia poświęcona pamięci „Żołnierzy wyklętych”.  Uczniowie klasy VIa i VII przedstawili  montaż słowno-muzyczny połączony z prezentacją multimedialną , dzięki któremu cała społeczność szkolna mogła zapoznać się z postaciami historycznymi i dziejami Polski w okresie II wojny światowej oraz bezpośrednio po jej zakończeniu. Inscenizację przygotowali P. Nowak i L.Sirko.

Wojewódzki Turniej Pojazdów Zasilanych Wodą

Dnia 28 lutego 2018r.  dwóch uczniów klasy II Gimnazjum wzięło udział w III Wojewódzkim Turnieju Pojazdów Zasilanych Wodą, który odbył się w Zespole Szkół Nr 2 w Sanoku. Celem Turnieju było rozbudzenie zainteresowań technicznych, rozwijanie zdolności intelektualnych i manualnych, kształtowanie kreatywności i umiejętności pracy w grupie. Przemysław Kuzar zbudował model pojazdu, który do napędu wykorzystał energię potencjalną 1 litra wody. W konkurencji „ Maksymalny zasięg” wzięli udział Przemysław Kuzar i Patryk Tkacz. Zdobyli II miejsce. Sukces będzie wpisany na świadectwo, a następnie będzie uwzględniony w rekrutacji do szkół średnich.

Opikun: Elżbieta Szylak


wtorek, 10 kwietnia 2018

Ogólnopolski Turniej Wiedzy Pożarniczej 2018 - etap gminny

W dniu 10 kwietnia br. w Zespole Szkół w Lutowiskach odbyły się eliminacje gminne Ogólnopolskiego Turnieju Wiedzy Pożarniczej „Młodzież zapobiega pożarom”.
Turniej przeprowadził przedstawiciel Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Ustrzykach Dolnych Pan Tomasz Dacko. W komisji oceniającej wyniki konkursu zasiedli przedstawiciele Ochotniczej Straży Pożarnej ze Stuposian i Lutowisk. W konkursie brali udział uczniowie ze szkoły podstawowej i gimnazjum. 
W pierwszym etapie uczestnicy rozwiązywali testy zawierające pytania na temat sprzętu strażackiego, działalności i historii straży pożarnej. Drugi etap – ustny wyłonił uczniów którzy 25 kwietnia będą reprezentować naszą szkołę na eliminacjach powiatowych w Ustrzykach Dolnych.
W wyniku rozgrywki finałowej do eliminacji powiatowych zakwalifikowali się:
- w grupie szkoły podstawowej:
1. Witold Pełdiak
2. Jolanta Kuzar
- w grupie gimnazjum:
1. Przemysław Kuzar
2. Igor Stanisławski
3. Daria Krutyj
Wszystkim uczestnikom gratulujemy!




wtorek, 20 marca 2018

Imprezy w klasie V

Jak co roku prze Świętami Bożego Narodzenia uczniowie naszej szkoły obchodzili  Wigilie klasowe. Uczniowie klasy V udekorowali klasę, ubrali wspólnie choinkę i spotkali się przy pięknie przystrojonym stole. Dzięki  współpracy z Rodzicami  nie brakło na nim podstawowych potraw wigilijnych, a pod choinką wszyscy znaleźli prezenty. Po odczytaniu fragmentu Pisma Świętego podzieliliśmy się opłatkiem i śpiewaliśmy kolędy. Spotkanie na długo zostanie w naszej pamięci.

Wychowawczyni kl. V – M. Tkacz





Warsztaty na Uniwersytecie Jagiellońskim

W dniach 23-24. XI 2017r. członkowie koła biologiczno-chemicznego i matematyczno –fizycznego wraz z opiekunkami: p. Małgorzatą Tkacz i p. Elżbietą Szylak, uczestniczyli w wycieczce do Krakowa. Młodzież wzięła udział w warsztatach pt. „Fizjologia roślin czy biochemia? Co jest ciekawsze?”, zorganizowanych na terenie Zakładu Fizjologii i Biochemii Roślin Uniwersytetu Jagiellońskiego. Zajęcia odbyły się w ramach cyklicznej współpracy Uniwersytetu z naszą szkołą.
Uczniowie zostali podzieleni na małe grupy umożliwiające wszystkim własnoręczne wykonanie doświadczeń. W ramach warsztatów zapoznali się z podstawowym wyposażeniem laboratorium, zasadami pracy  w warunkach sterylnych (komora laminarna), poznali metody przygotowania pożywek i pasażowania roślin. Uczniowie przeprowadzili również proste oznaczenia charakterystyczne dla aminokwasów, węglowodanów, DNAi białek. Wykonali doświadczenia polegające na poznaniu właściwości węglowodanów (właściwości redukcyjne) i białek (denaturacja cieplna, zmiany w obecności metali ciężkich, wysalanie). Następnie uczniowie zapoznali się ze zjawiskiem dializy. W czasie warsztatów poznali metody ekstrakcji barwników z różnych roślin użytkowych (pietruszka, bazylia, szpinak itp.)  oraz metody oznaczeń ilościowych. Zapoznali się z działaniem urządzeń niezbędne do pracy w laboratorium np. wirówka, worteks, spektrofotometr. Zdaniem uczniów zajęcia laboratoryjne były bardzo interesujące, pozwoliły na poszerzenie wiedzy i umiejętności z zakresu biologii i chemii, a niektórych zachęciły do rozwijania zainteresowań w szkołach ponadgimnazjalnych o tym profilu
Obecnie w czasie zajęć koła biologiczno-chemicznego uczniowie prowadzą obserwacje wzrostu i rozwoju roślin przez nich pasażowanych, przywiezionych z warsztatów. 
M. Tkacz







wtorek, 13 marca 2018

Dzień Kobiet

Jak co roku, 8 marca, obchodziliśmy bardzo uroczyście święto pań, tych dużych i tych małych. Zebraliśmy się w świetlicy szkolnej i tam rozpoczął się apel. Chłopcy dyskutowali przy stole o kobietach, dzieci zaśpiewały piękną piosenkę i grały na fletach, posłuchaliśmy również żartobliwych wiadomości na temat aktualnych wydarzeń w świecie coraz skuteczniej rządzonym prze kobiety. Potem prowadzący przeczytał ankietę na temat: „Po co na świecie są kobiety?”, a na koniec chłopcy złożyli życzenia wszystkim kobietom.

wtorek, 6 marca 2018

Aniołki Bożonarodzeniowe od SU Gimnazjum

Młodzież z Samorządu Uczniowskiego Gimnazjum wraz z opiekunem Edytą Pereśluchą przed świętami Bożego Narodzenia wręczyła nauczycielom ręcznie wykonane przepiękne Aniołki Bożonarodzeniowe.
Edyta Pereślucha







,,Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego – danie główne”

Dnia 28.02.2018 r. w Bieszczadzkim Zespole Szkół Zawodowych w Ustrzykach Dolnych odbył się II etap drugiej już edycji ,,Kulinarnego Master Team’u Powiatu Bieszczadzkiego”.
Do konkursu zgłosiło się 7 zespołów reprezentujących Szkoły Podstawowe lub Gimnazja z Powiatu Bieszczadzkiego oraz Powiatu Leskiego: Zespół Szkół z Lutowisk, Szkoła Podstawowa im. I. Łukasiewicza z Czarnej, Bieszczadzki Zespół Placówek Szkolno – Wychowawczych w Ustrzykach Dolnych, Szkoła Podstawowa nr 1 im. M. Kopernikai Szkoła Podstawowa nr 2 im. T. Kościuszki z Ustrzyk Dolnych, Szkoła Podstawowa im. J. Blizińskiego w Bóbrce i Szkoła Podstawowa im. Ks. F. Stopy w Myczkowie.
Patronat Honorowy nad konkursem objęło Starostwo Powiatu Bieszczadzkiego.
W drugim dniu drużyny przygotowywały dania główne, których myślą przewodnią było: „skrzydełko czy nóżka”.
Patronat medialny nad konkursem objęły: TVP3, „Nowiny – gazeta codzienna”, „Nowiny24”, „Nasze Połoniny” oraz „Gazeta Bieszczadzka”.
Zespół Szkół Gimnazjum w Lutowiskach reprezentują Jagoda Dopart, Radosław Lisowski oraz Wiktoria Suszek. Życzymy im powodzenia i trzymamy kciuki.
Edyta Pereślucha





III Powiatowy Konkurs Recytatorski Poezji Religijnej

Dnia 23 lutego 2018 roku w Zespole Szkół Publicznych nr 1 w Ustrzykach Dolnych odbył się finał III Powiatowego Konkursu Recytatorskiego Poezji Religijnej. Uczestniczyło w nim około 40 uczniów z okolicznych szkół Powiatu Bieszczadzkiego.
Jury w składzie: Pani Barbara Wójcik, Pani Halina Wolska – Leń oraz Ksiądz Jacek Bram wyłoniło najlepszych:
W kategorii klas I – III Szkoły Podstawowej:
I miejsce – Julia Stachyrak – Szkoła Podstawowa nr 2 w Ustrzykach Dolnych,
II miejsce – Maciej Kruk – Szkoła Podstawowa w Ustianowej Górnej,
III miejsce – Nikola Drozd – Szkoła Podstawowa nr 1 w Ustrzykach Dolnych,
IV miejsce Wyróżnienie – Ewa Krupska oraz Karol Demkowski – Szkoła Podstawowa nr 1 w Ustrzykach Dolnych.
W kategorii klas IV – VI Szkoły Podstawowej:
I miejsce – Julia Włodarczyk – Szkoła Podstawowa w Wojtkowej,
II miejsce – Gabriel Gołąbek – Szkoła Podstawowa nr 1 w Ustrzykach Dolnych oraz Amelia Chmielowska – Szkoła Podstawowa w Wojtkowej,
III miejsce – Agnieszka Stadnik – Szkoła Podstawowa nr 2 w Ustrzykach Dolnych,
IV miejsce Wyróżnienie – Zofia Kuzar – Szkoła Podstawowa w Lutowiskach (Opiekun: Edyta Pereślucha) oraz Amelia Kot – Szkoła Podstawowa nr 1 w Ustrzykach Dolnych,
W kategorii klas VII Szkoły Podstawowej oraz Gimnazjum:
I miejsce – Sara Pawełek – Gimnazjum w Lutowiskach (Opiekun: Edyta Pereślucha),
II miejsce – Aneta Psonak – Gimnazjum w Wojtkowej,
III miejsce – Wiktoria Trojnar – Szkoła Podstawowa nr 2 w Ustrzykach Dolnych,
IV miejsce Wyróżnienie – Joanna Galicka – Gimnazjum w Wojtkowej, Julia Lachowska oraz Kamila Horodejczuk – Gimnazjum nr 2 w Ustrzykach Dolnych.
Uczniowie otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz nagrody ufundowane przez Urząd Miasta i Gminy Ustrzyki Dolne oraz Wydawnictwa Gaudium i Ars – Apostoli.
Na zakończenie konkursu wszyscy uczniowie wraz z opiekunami udali się na poczęstunek oraz inscenizację Pantomimę o świętym Janie Pawle II.
Opiekun Edyta Pereślucha






,,Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego – przystawka”

Dnia 21.02.2018 r. w Bieszczadzkim Zespole Szkół Zawodowych w Ustrzykach Dolnych odbył się I etap drugiej już edycji ,,Kulinarnego Master Team’u Powiatu Bieszczadzkiego”.
Do konkursu zgłosiło się 7 zespołów reprezentujących Szkoły Podstawowe lub Gimnazja z Powiatu Bieszczadzkiego oraz Powiatu Leskiego: Zespół Szkół z Lutowisk, Szkoła Podstawowa im. I. Łukasiewicza z Czarnej, Bieszczadzki Zespół Placówek Szkolno – Wychowawczych w Ustrzykach Dolnych, Szkoła Podstawowa nr 1 im. M. Kopernika i Szkoła Podstawowa nr 2 im. T. Kościuszki z Ustrzyk Dolnych, Szkoła Podstawowa im. J. Blizińskiego w Bóbrce i Szkoła Podstawowa im. Ks. F. Stopy w Myczkowie.
Patronat Honorowy nad konkursem objęło Starostwo Powiatu Bieszczadzkiego.
W pierwszym dniu drużyny przygotowywały przystawki, których myślą przewodnią było: „zdrowo – kolorowo”.
Jury Master Team’u przewodniczy Sławomir Młynarczyk z Hotelu „Arłamów”.
Partnerami strategicznymi konkursu są: Hotel Arłamów, Akademia Umiejętności Eurokash, Polska Grupa Energetyczna – oddział Zespół Elektrowni Wodnych Solina – Myczkwce. Natomiast głównymi sponsorami są Spółdzielnia Handlowa ,,Halicz" oraz Piekarnia – Cukiernia „Szelców”.
Patronat medialny nad konkursem objęły: TVP3, „Nowiny – gazeta codzienna”, „Nowiny24”, „Nasze Połoniny” oraz „Gazeta Bieszczadzka”.
Zespół Szkół Gimnazjum w Lutowiskach reprezentują Jagoda Dopart, Radosław Lisowski oraz Wiktoria Suszek. Życzymy im powodzenia i trzymamy kciuki.
Edyta Pereślucha