poniedziałek, 20 marca 2017

Kulinarny Master Team – na zieloną przystawkę.

W I etapie konkursu „Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego” uczniowie przygotowywali przystawkę - „Zielono mi”. Ich zmagania kulinarne oceniał m.in. Marcin Dudkowski zastępca szefa kuchni w Hotelu Arłamów.
Pierwszy etap konkursu kulinarnego „Kulinarny Master Team Powiatu Bieszczadzkiego” odbył się 9 marca w Bieszczadzkim Zespole Szkół Zawodowych. Zmagania konkursowe podjęły zespoły gimnazjalistów z Gimnazjum ZSP nr 1 w Ustrzykach Dolnych, Gimnazjum ZSP nr 2 NSS w Ustrzykach Dolnych, Gimnazjum w Wojtkówce, Gimnazjum w Ropience, Gimnazjum w Lutowiskach oraz Gimnazjum z Bieszczadzkiego Zespołu Placówek Szkolno - Wychowawczych w Ustrzykach Dolnych.
Uczestnicy rywalizowali przygotowując przystawkę zgodnie z hasłem etapu „Zielono mi”. Poziom umiejętności kulinarnych wszystkich drużyn był bardzo wysoki i wyrównany. Młodzież dołożyła starań by przygotowane dania zachwyciły jurorów smakiem i estetyką podania. W trakcie przyrządzania potraw w pracowni gastronomicznej, która w tym dniu stała się centrum zmagań konkursowych, wszystkim zespołom dopisywał dobry humor. Duch pozytywnej rywalizacji napędzał wszystkie zespołu do działania. Każda drużyna przygotowywała danie konkursowe według własnego przepisu, którego receptury nie zdradzała konkurencji. Jurorzy obserwowali i punktowali współpracę członków drużyny przy realizacji zadania, estetykę wykonania, podania potrawy i jej omówienie oraz walory smakowe. O kolejności miejsc po pierwszym etapie konkursu zadecydowały małe różnice punktowe. Jury, pod przewodnictwem eksperta w osobie Marcina Dudkowskiego zastępcy szefa kuchni Hotelu Arłamów, było pod wrażeniem zaangażowania i umiejętności młodych pasjonatów gotowania.
Po I etapie - ex aequo na I miejscu znajdują się trzy drużyny: gimnazjum z Ropienki i ustrzyckie ZSP nr 1 oraz ZSP nr 2. II miejsce zajmuje gimnazjum BZPS-W, III - gimnazjum w Czarnej i w Lutowiskach, a IV gimnazjum w Wojtkówce.
Organizatorzy zaznaczają, że po I etapie nikt nie odpada, a drużyny mogą walczyć dalej. Zwycięzca zostanie wyłoniony w finale czyli III etapie, gdzie zostaną podsumowane wszystkie trzy konkurencje kulinarne: przystawka, danie główne i deser.
Kolejny etap to „Ptasia fantazja”. Gimnazjaliści rywalizować będą przygotowując danie główne. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz