środa, 17 kwietnia 2013

Warsztaty filmowe, radiowe i prasowe dla uczniów Samorządu Uczniowskiego


12 uczniów aktywnie działających w Samorządzie Uczniowskim Gimnazjum w Lutowiskach wraz z opiekunem samorządu Panią Edytą Pereśluchą w ramach projektu „Młode Bieszczady” wzięło udział w wyjazdowych weekendowych warsztatach w Olszanicy w dniach 15 – 16 – 17 marca 2013 roku. Uczniowie z Lutowisk połączeni zostali wraz z dwoma szkołami Gimnazjum z Czarnej i Gimnazjum z Leska.
Zamieszkiwali w pięknym Pałacyku Biesa i pod okiem wyborowo dobranej kadry szkolili swoje umiejętności. Podzieleni zostali na 3 grupy i przyporządkowani do 3 rodzajów warsztatów. W grupie I tzw. radiowej warsztaty prowadził Pan Rafał Potocki, a uczestniczyli w nich: Maciej Skuza, Wojciech Pełdiak, Paulina Augustyn oraz Gabriela Krupa. W grupie II tzw. telewizyjnej i fotograficznej pod okiem Grzegorza Bończaka uczyli się: Dagmara Gawle, Anna Lidke, Anna Kubicka i Patrycja Roszczak. W grupie III tzw. prasowej Pan Krzysztof Potaczała przekazywał swoją wiedzę Aleksandrze Szkotak, Iwonie Kołomyji, Katarzynie Sopacie oraz Adriana Filus.
Warsztaty okazały się bardzo owocne. Powstało na nich dużo ciekawych i interesujących materiałów, a zdobyta wiedza przyda się nie tylko w chwili obecnej, ale też w przyszłości.
Opiekun Samorządu Uczniowskiego Gimnazjum Edyta Pereślucha
Uczniowie Maciej Skuza, Wojciech Pełdiak












Wstecz

Dzień Kobiet


Coroczne Święto Kobiet obchodzone jest co roku 8 marca. Ustanowione zostało w 1910 roku. Za pierwowzór Dnia Kobiet można uznać Matronalia obchodzone w starożytnym Rzymie. Było to święto, które związane było z płodnością i macierzyństwem, a przypadało w początkowych dniach marca. Tego dnia panowie obdarowywali swoje damy.
Początki Międzynarodowego Dnia Kobiet wywodzą się jednak z Ameryki ze Stanów Zjednoczonych, kiedy około roku 1900 dochodziło do wielu demonstracji i strajków mających na celu domagania się praw politycznych i ekonomicznych dla kobiet.
Obecnie świętowany jest w wielu krajach. W Polsce kojarzy się z okresem PRL – u, kiedy masowo wręczano paniom bukiety goździków lub tulipanów.
Tego dnia w szkołach odbywają się niezwykłe akademie i apele przygotowywane przez nauczycieli i uczniów.
Uczniowie Samorządu Uczniowskiego Gimnazjum w Lutowiskach przygotowali koncert gitarowy dla wszystkich nauczycielek. Panie były zachwyconeJ

Raz do roku jest taki dzień,
który przemija, jak piękny sen.
Wszystkie kobiety, panie i matki
w dniu tym dostają pachnące kwiatki.
Ja kwiatów nie mam dla Ciebie,
tylko przesyłam w życzeniach sam siebie.

Samorządu Uczniowskiego Gimnazjum
Uczniowie Maciej Skuza, Wojciech Pełdiak, Dawid Kosmecki




 


















środa, 3 kwietnia 2013

Apel wielkanocny











Wręczenie nagród w konkursie na najładniejszą pisankę i palmę wielkanocną


 Laureaci konkursu "O Bieszczadach wiem prawie wszystko"- Szkoła Podstawowa

  Laureaci konkursu "O Bieszczadach wiem prawie wszystko"- Gimnazjum

  Nagrodzeni w plebiscycie na najlepszą książkę


 Wstecz

8 Marca





Wstecz

Ciasto marchewkowe


Składniki:
· 2 szklanki mąki
· 4 duże marchewki
· szklanka oleju
· 4 jajka
· 1,5 szklanki cukru
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 2 łyżeczki sody oczyszczanej
· łyżeczka cukru waniliowego
· 2 łyżeczki cynamonu
· 1 pasek gorzkiej czekolady
· szczypta soli

Opcjonalnie:
· bakalie: rodzynki, płatki migdałowe, orzechy włoskie
· cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać do niej proszek do pieczenia, sodę oczyszczaną, cynamon oraz cukier waniliowy. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Gorzką czekoladę posiekać (jeżeli chcemy dodać bakalie, rodzynki należy sparzyć, a orzechy włoskie posiekać). 
Mikserem utrzeć jajka z cukrem. Porcjami dorzucać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, cukrem waniliowym oraz cynamonem i nadal ucierać. Na końcu powoli wlać olej i wymieszać. Wciąż mieszając ciasto dodać startą marchewkę oraz czekoladę ( jeżeli chcemy dodać bakalie to również dorzucamy je do ciasta). 
Blaszkę - najlepiej o wymiarach 25 na 30 centymetrów- wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować olejem i posypać bułką tartą (zdecydowanie lepszym rozwiązaniem moim zdaniem jest posmarowanie olejem oraz posypanie bułką- papier może rozmięknąć i ciężko będzie go oddzielić od ciasta). Gotowe ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika. Piec około 45 minut. Po upieczeniu, kiedy ciasto wystygnie można je oprószyć cukrem pudrem lub udekorować orzechami włoskimi.


Wstecz