środa, 3 kwietnia 2013

Ciasto marchewkowe


Składniki:
· 2 szklanki mąki
· 4 duże marchewki
· szklanka oleju
· 4 jajka
· 1,5 szklanki cukru
· 2 łyżeczki proszku do pieczenia
· 2 łyżeczki sody oczyszczanej
· łyżeczka cukru waniliowego
· 2 łyżeczki cynamonu
· 1 pasek gorzkiej czekolady
· szczypta soli

Opcjonalnie:
· bakalie: rodzynki, płatki migdałowe, orzechy włoskie
· cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sito, dodać do niej proszek do pieczenia, sodę oczyszczaną, cynamon oraz cukier waniliowy. Marchewki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Gorzką czekoladę posiekać (jeżeli chcemy dodać bakalie, rodzynki należy sparzyć, a orzechy włoskie posiekać). 
Mikserem utrzeć jajka z cukrem. Porcjami dorzucać mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą, cukrem waniliowym oraz cynamonem i nadal ucierać. Na końcu powoli wlać olej i wymieszać. Wciąż mieszając ciasto dodać startą marchewkę oraz czekoladę ( jeżeli chcemy dodać bakalie to również dorzucamy je do ciasta). 
Blaszkę - najlepiej o wymiarach 25 na 30 centymetrów- wyłożyć papierem do pieczenia lub posmarować olejem i posypać bułką tartą (zdecydowanie lepszym rozwiązaniem moim zdaniem jest posmarowanie olejem oraz posypanie bułką- papier może rozmięknąć i ciężko będzie go oddzielić od ciasta). Gotowe ciasto przełożyć do formy i wstawić do nagrzanego do temperatury 200 stopni piekarnika. Piec około 45 minut. Po upieczeniu, kiedy ciasto wystygnie można je oprószyć cukrem pudrem lub udekorować orzechami włoskimi.


Wstecz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz