niedziela, 10 lutego 2013

Potyczki ze smakiem-szkolny festiwal zdrowego odżywiania

Jak zachęcić młodych ludzi do zdrowego odżywiania? Do jedzenia tych potraw które, uważane są przez nich za niezbyt smaczne? Można zorganizować „Potyczki ze smakiem - szkolny festiwal zdrowego odżywiania”. A były to smaki takich potraw jak: pierogi z kapustą i grzybami, pierogi z kaszą gryczaną i serem, ciasto marchewkowe, musli z jogurtem, świeże i suszone owoce zastępujące chipsy.
Przez trzy tygodnie trwały przygotowania do imprezy, która odbyła się w dniu 31.01.2013 roku. Wzięli w niej udział uczniowie klas I-III oraz oddziałów przedszkolnych, zaproszeni goście i rodzice uczniów. Trzeba było nie lada wysiłku, żeby dla około 130 osób przygotować choćby po jednym pierogu i kawałku pysznego i zdrowego ciasta marchewkowego. 

Było to możliwe dzięki współpracy z Kołem Gospodyń Wiejskich w Lutowiskach i uczniom Gimnazjum uczęszczającym na zajęcia koła kulinarnego. Pomoc finansową zaoferowali prywatni sponsorzy, Panowie Jan Mazur, Jacek Dopart i Andrzej Żołądź.

Było bardzo wesoło, smacznie i kolorowo. Potrawy z kaszą gryczaną, kapustą kiszoną od których dzieci zazwyczaj stronią, zniknęły z talerzy w mgnieniu oka. Wielu nie mogło się nadziwić, że mogą one być takie smaczne i że z marchewki można upiec wspaniałe ciasto. 
Degustacje potraw przeplatały się z konkursami i zabawami dotyczącymi zdrowego odżywiania. Na pierogi z kiszoną kapustą trzeba było trochę dłużej poczekać, ponieważ była ona kiszona w trakcie imprezy. Rodzice szatkowali główki kapusty a następnie dzieci udeptywały ją w dębowej beczce, według starych ludowych przepisów. Całości tego rytuału przygrywał akordeonista-Piotr Skotnik z klasy VI, a tańcem umiliły uczennice z klasy II ubrane w ludowe stroje. 
Z dużym zainteresowaniem uczniowie wysłuchali pogadanki o zdrowym odżywianiu przygotowanej przez Panią Jadwigę Nawojską i Pana Damiana Przedzienkowskiego z Oddziału Terenowego Agencji Rynku Rolnego w Rzeszowie, którzy w tym dniu odwiedzili naszą szkołę. Nie obyło się bez prezentów dla każdego uczestnika festiwalu. 
Po imprezie pozostało jasne przesłanie dla dzieci, ale również i dla dorosłych by jak najczęściej na stołach w ich domach gościła zdrowa, ekologiczna żywność.






















Barbara Winiarska i Halina Żołądź

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz